Pivovar

V našem pivovaru vaříme pivo podle starých postupů, které jsou pro česká piva tradiční.
PIVO CHALUPNÍK je přírodní produkt, který vyrábíme pouze z místní vody, humnového sladu a chmele ze žatecké oblasti.
Nevyužíváme žádné urychlovací nebo zlevňující technologie, nepřidáváme žádná konzervační a stabilizační činidla, barviva nebo jiné chemické látky.
Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované. Jsou v něm zachovány všechny přírodní výživné látky, které mají blahodárný vliv na lidský organismus.

Naše piva

10°světlé výčepní pivo SLÁDEK

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 21 dní. Jedná se o to poctivé výčepní pivo zlatavé barvy. Pivo charakterizuje příjemný říz, lehké sladové tělo, jemná hořkost a hutná bílá pěna. Pivo je vhodné k uhašení žízně i delšímu posezení. 

Obsah alkoholu min. 4%. 

 

12°světlý ležák PREMIANT

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 40 dní. Světlé pivo zlatavé barvy s plným sladovým tělem a výraznou hořkostí, vytváří kompaktní chuťový zážitek charakteristický pro ležák českého typu. Plná vyrovnaná chuť našeho ležáku doplňuje dobrou atmosféru při setkávání s přáteli při výjimečných příležitostech.

Obsah alkoholu min 4,8%.

 

12°tmavý ležák HARMONIE

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 40dní. Tmavý ležák s hustou krémovou pěnou, harmonickou hořkostí vyvážené plné chuti doprovázené karamelovými tóny, které jsou tvořeny směsí sladů. Pivo pro milovníky bohaté chuti.

Obsah alkoholu min. 4,8%.

Výroba našeho piva

Samotné vaření piva dělíme na pět částí:

  • vystírání
  • zapařování
  • rmutování
  • scezování
  • chmelovar

Dále následuje:

  • hlavní kvašení
  • dokvašování
  • stáčení do KEG sudů a PET lahví

 

Vystírání:

Na začátku samotné výroby piva se rozemele slad, který se následně smíchá s vodou.
V této fázi začne působit enzym, který vytváří správné pH (kyselost) vystírky.
Směs a množství použitých sladů pokládá základ pro charakter, barvu a stupňovitost hotového piva.

Zapařování:

Zapařování je zahřátí vystírky na 51°C, při této teplotě se štěpí bílkoviny.

Rmutování:

Během procesu přečerpáváme části díla, které zahříváme na tzv. cukrotvorné teploty 60 až 65°C a 70 až 75°C. Během kterých se aktivují enzymy, které štěpí škroby na cukry. Dokonalé zcukření zjistíme tzv. jódovou zkouškou a následné rmut povaříme. V případě dvou rmutového vaření proces zopakujeme.

Scezování:

Účelem scezování je oddělit nerozpustné části pluchy tzv. mláto od čiré sladiny, následně horkou vodou vysladíme zbytků cukrů z mláta. Vzniká sladká tekutina zvaná sladina.

Chmelovar:

Chmelovar je proces, kdy je sladina uvedena do varu po dobu minimálně 90 minut. Během této doby se do sladiny přidává důležitá surovina – granulovaný chmel. Ze sladiny se stává mladina.

Každý druh našeho piva, je chmelen v několika dávkách z českých chmelových odrůd. Nejvyšší podíl dané odrůdy určuje charakter piva a propůjčuje mu své jméno.

Po ukončení chmelovaru se mladina načerpá do vířivé kádě, kde se usadí chmelové kaly, dále se mladina zchladí na zákvasnou teplotu 7 až 9°C.

Hlavní kvašení:

Hlavní kvašení probíhá v otevřených nerezových kádích na spilce. Várečné kvasinky přidané do provzdušněné mladiny se živí cukry, produkující alkohol a kysličník uhličitý.

Po dosaženém stupni prokvašení vzniká mladé pivo.

Dokvašování:

Dokvašování probíhá v uzavřených nádobách – tancích. Pivo se přirozeně nasycuje kysličníkem uhličitým, který nemá kam unikat.

Pivo zraje, nabývá na plnosti – chlebnatosti. Chuť se zjemňuje a zakulacuje.

Stáčení do KEG sudů a PET lahví:

Hotové pivo se stáčí do KEG sudů a PET lahví.